keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Sähkötyöt alkaneet ja piippuja ilmestynyt katolle

Tänään soi puhelin kesken työpäivän ja langan toisessa päässä ystävällinen sähkäri-Tuomas kyseli, että missähän Cat7-kaapelit ovat. Vähän aikaa meni hahmottamiseen, että tontilla todella on sähkärit jo vetämässä johtoja. Ko-ti Oy kun oli tietenkin taas unohtanut asiasta tiedottaa. Olisin voinut viedä kaapelit tontille ajoissa, jos joku olisi vaivautunut siitä meille kertomaan. Ja muutenkaan lopullisia sähköpiirrustuksia ei ole vielä edes hyväksytty, joten tuli vähän puun takaa.

Ei siinä mitään, onneksi on semmoinen työ jossa on liukuvat työajat, joten tiputun hanskat tiskiin ja lähdin ajamaan kämpille hakemaan kahta 500m kaapelikelaa. Josta sitten tuli hännän alla ajelin tontille, joten nyt on sähkäreillä kilometrin verran verkkokaapelia. Sähkärin kanssa päästiin hyvin sopuun aukiolevista asioista. Pitänee kyllä vielä loppuviikosta käydä tarkistelemassa, että onko jotain epäselviä juttuja. Sähkäreillä vähän normaalia isompi työ kun osa seinistä oli jo levytetty, joten joutuvat ruuvailemaan osan seinistä auki uudestaan.

Katolle oli kahteen paikkaan ilmestynyt tommoset minipiiput, oliskos ilmanvaihtoa varten tms. (mulla ei ole hajuakaan).

Kovasti ovat työt edeneet tontilla. Ei vaan tunnu asioiden perässä kunnolla pysyvän, varsinkaan kun ei tunnu mitään aikataulutietoja meillepäin tulevan. Mutta valmista tulee ja talofirma muistaa aivan varmasti laskuttaa, joten eihän tässä ole kenelläkään huolenhäivääkään :)13 kommenttia:

 1. Meillä piti ulkoseinien sähköpaikat tietää ennen höyrysulun laittoa. Mutta voi vitsi nuiden aikataulujen kans.. Suosittelen, että ite soittelette/s-postittelette ja sovitte (vaikkei teidän niin kuuluis tehä), pääsette luultavasti helpommalla! Nuita "Jaa sekö on jääny ilmottamatta teille?"- lauseita voitte tottua kuulemaan.. Tai toki on paljo ihmisistä ja firmoista kiinni, onneksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, me ollaan kyllä todella tyytyväisiä meidän rakentajiin, Lasseen ja Danieliin. Jälki on erittäin ammattitaitoista ja ei ole tullut tunnetta, että pitäisi itse käydä tarkistamassa tai että ei luottaisi. Siksi onkin jotenkin ihan yllättävän stressaavaa ja oikeasti ärsyttävää, että firman suunnittelijoiden asiakaspalvelutaidot, kyky vastata sähköposteihin tai laittaa niitä, kyky kirjata sopparit sovitusti ja toimittaa ne ajallaan on aikasta retuperällä. Tuollainen tekee todella paljon hallaa koko firman julkisuuskuvalle . Eihän sitä tietenkään kaikki voi olla asiakaspalvelun ammattilaisia, mutta on se jotenkin yllättävää, että sitten kun saa hyvää palvelua esimerkiksi sähkäriltä tai vaikka kiintokalusteiden myyjältä, niin se tuntuu olevan ennemmin poikkeus kuin normi.
   Mutta tämä nyt on tällaista väsymistä, ihmettelyä ja kiukuttelua, sähkäri-Tuomas, PM-kaluste, talomyyjämme Kimmo ja rakennusmiehet ovat hyviä tyyppejä ja ammattilaisia, otetaan siis iloa siitä :)

   Poista
 2. Mielenkiinnolla olen käynyt täällä lukemassa tätä teidän projektia, sillä meillä tuumaillaan omakotitalon rakennuttamista. Pitkään on ollut mielessä tämä samainen firma, kun teillä on, mutta on alkanut mietityttää (myös muista lähteistä olen lueskellut) menisikö samoilla stressitasoilla, jos pitäisi ne langat omissa käsissä?? Työnjälki varmaan ok, mutta monesta paikasta olen lukenut, että juurikin näistä asiakaspalvelutaidoista tämä firma jää kiinni.
  Mutta jaksaa jaksaa, kyllä se maalikin jossain vaiheessa häämöttää..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustuksesta :)

   Kaikella on aina puolensa ja puolensa. Varmasti on nyt vähemmän lankoja pidettävänä, kun jos olisi kilpailuttanut jokaisen urakoitsijan itse ja sumplinut itse aikataulut, varsinkin kun itsellä ei ole ymmärrystä tarpeeksi näistä jutuista, jotta tietäisi, mitä kaikkea sitä pitääkään sopia ja miettiä.
   Toisaalta, kun sitten maksaa tästä projektinhallinnasta toiselle paljon rahaa, että toinen sen hoitaa, niin äkkiseltään olettaisi saavansa tasokasta palvelua. Kyllähän nytkin hommat sujuu, mutta oletimme niiden sujuvan paremmin, pienemmällä stressillä ja pienemmällä perään katsomisella.
   Talohommissa ei kuulemma koskaan pidä olettaa, aloittelijoiden virhe :D

   Poista
  2. Urakoitsijoiden kilpailuttaminen ja aikataulujen tekeminen ei itseasiassa ole mitenkään hankalaa, kun hankkii kunnollisen vastaavan mestarin itselleen. Harva omakotitalon rakentaja on ammattirakentaja ja moni rakentaa ensimmäistä taloaan. Siksi suosittelen ihan ensimmäiseksi etsimään itselleen kunnollisen vstaavan mestarin (mielellään jo tonttia hankittaessa).

   Toki sen vastaavan mestarin kanssa kannattaa sitten tehdä sellainen sopimus, että hän auttaa projektin hallinnassa.

   Poista
  3. Totta varmasti tuokin. Mekin teimme sopimuksen talofirman valvonnan lisäksi oman valvojan kanssa ja hän on kyllä erittäin asiantunteva ja ollut hyvänä apuna monessa asiassa. Meidän kohdalla on myös ollut ehdottomasti eduksi, että valvoja itse on paikallinen, on lähellä ja tuntee paikalliset toimijat sekä tavat. Moni asia on sujunut tämän takia erittäin hyvin.
   Ari on siis kanssa tosi jees :)

   Poista
  4. Meille on saman firman talo rakentumassa. Ilman suurempaa stressiä on projekti edennyt. Palkattiin myös oma mestari valvomaan meidän etuja ja että kaikki menee niin kuin pitää, koska meillä ei ole mitään kokemusta rakentamisesta. Se on ollut ehdottomasti se suurin tekijä tässä stressittömyydessä. Mitään isoja ongelmia ei ole tullut matkan varrella ja pienetkin asiat, joista meidän valvoja on sanonut on korjattu hyvässä hengessä. Tuohon tiedottamiseen ja s-posteihin/puheluihin vastaamiseen mekin toivoisimme petraamista, mutta kokonaisuudessaan tämä projekti on sujunut hyvin ja voisin suositella kyseistä firmaa muillekin. Aikalailla loppusuoralla mennään, marraskuun 12. päivä tulee 9 kk aloituksesta, joten toivottavasti pääsemme muuttamaan silloin...

   Poista
  5. Minna, onpa teillä jo ihanan pitkällä projekti, parin kuukauden sisään on oma koti valmiina, ihanaa!
   Näin jälkikäteen ajateltuna meille olisi ehkä sopinut sellainen rakentamisprojekti paremmin, jossa itse on suuremmasta osasta vastuussa. Tykkäämme projektityöstä, ottaa selvää ja tehdä hankintoja. Mutta etukäteen ei ollut ymmärrystä siitä, minkä verran mikäkin rakentamistapa meiltä noviiseilta vaatisi.
   Mutta siis kiukuttelut johtuivat ihan vain tuosta viestinnästä ja asioiden hoitamisesta, itse rakentaminen on sujunut erittäin hyvin ja jälki on ensiluokkaista.

   Poista
 3. Teilla oli siis kotona kilometri kaapelikelaa kotona? Onkohan teilla jokin salainen huone/lisatila tai jokin nakymaton varasto, josta en ole tietoinen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei vaan kämppämme näyttää rakennustyömaalta, siksi olemmekin vuokraamassa itsellemme varastotilaa muuttoon saakka....

   Poista
  2. Ja Maiju se ei ole ihan sellaista Soneran kaapelin paksuista settiä, jota ne vetävät 2m korkealta kelalta maan alle tuolla teiden vieressä. Toki melkein, mutta ei ihan :D

   Poista
 4. Kurjaa, ettei teille infota ajoissa eri työvaiheista. Meillä tieto on kulkenut ihan mukavasti - esim. perjantaina kuultiin, että sähkäri tulee maanantaina ja viikonlopun aikana ehtii onneksi hoitaa kaikki mahdolliset lisäykset yms. valmiiksi asti.

  Heh, samanlaisia runkoja on meidänkin talon sisälle noussut :) . Aika huikeaa kun huoneet alkavat hahmottua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään käytiin puolen suvun voimin ihailemassa :) Suurinosa seinärungoista oli jo pystyssä, pari huonetta levytettynäkin. Oli helppo esitellä paikkoja, kun niillekin, jotka eivät olleet ennen käyneet, selkeni hyvin tilat seinien ansiosta.
   Olin myös henkisesti valmistautunut siihen, että ruskealla levytetyt huoneet näyttäisivät pieniltä, mutta ehkä koska osasin ennakoida, niin eivät ne kyllä näyttäneet :) Ihanan tilavaa. Tulee kyllä kiva koti!

   Poista