Tämä on toinen osa Kebab-iltamme herkuttelureseptivihkoa, josta
löytyy reseptit neljään erilaiseen kastikkeeseen ja etikkasäilykkeisiin. Ensimmäisessä osassa on lihojen, leipien ja salaatin reseptit ja kolmannessa osassa on kahvipöydän herkut.
Nauttikaa.
Säilykkeet; etikkaiset kesäkurpitsat, kaalisalaatti, marinoidut valkosipulin kynnet, paholaisen hillo ja glögisipulihilloke. |
Tsatsiki ja valkosipulinen jugurttikastike
8 hengelle3 tuntia valmisteluun, 20 minuuttia kokkaukseen
4 dl kermaviiliä
5 dl maustamatonta jugurttia
3 valkosipulin kynttä
1 kurkku
1/2 tl suolaa
1 tl sokeria
ripaus mustapippuria
Raasta koko kurkku juustoraastimella (isoreikäinen terä käy hyvin) metallisiivilään, joka on kulhossa. Lisää suola ja jätä valumaan. Voit painella lusikalla, jotta nestettä poistuisi mahdollisimman paljon.
Laita kulhon päällä olevaan isompaan siivilään talouspaperia kaksinkerroin ja kaada kermaviilit sekä jugurtti valumaan. Anna valua pitkä aika, mielellään ainakin pari tuntia. Jaa kahteen kulhoon, toiseen 1/3 ja toiseen 2/3. Lisää pienempään määrään kaksi valkosipulin kynttä murskattuna tai hienoimmalla terällä raastettuna. Lisää isompaan määrään sokeri, yksi valkosipulin kynsi raastettuna hienoksi, ripaus mustapippuria ja hyvin valunut kurkkuraaste. Anna makujen tasaantua jääkaapissa syömiseen saakka.
Ketrin kebabsoosit, miedompana ja kolmella lieskalla. |
Miedompaa ja tulisempaa tomaattikastiketta
aika monellekokkausaika yli tunnin
Alkuperäinen resepti on saatu meidän muuttopäivän supersankariapurilta, Ketriltä, joka hoitaa tomaattisoosien lisäksi valtavan kokoiset muuttoautot tuosta noin vain. Huippua, molemmat!
1 prk chilillä maustettua paseerattua tomaattia
1 prk tavallista paseerattua tomaattia
1 prk tomaattimurskaa (jos teet pienemmän määrän, niin jätä tämä pois)
1 tuubi tomaattipyrettä
1 paprika (tai 1 rkl paprikajauhetta)
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
3 rkl vettä
1 rkl öljyä
2 rkl balsamicoa
2 rkl sokeria
2 tl suolaa
1 rkl jauhettua mustapippuria
chilijauhetta ja chilisooseja maun mukaan
Pilko sipulit, valkosipulit ja paprika, pyöräytä öljyssä kattilanpohjalla, lisää tomaatit, vesi ja mausteet. Keitä pitkään ja hartaasti, ainakin tunti. Tarkista koostumus, jos on valmiiksi "pyremäistä", niin keitos on valmista, mutta jos on jäänyt vielä vihanneksista sattumia, niin voit sekoittaa pyremäiseksi sauvasekottimella. Lisää chilijauhetta/ -jauheita ja erilaisia valmischilisooseja maun mukaan. Voit myös jakaa kastikkeen useampaan osaan ja maustaa ne eri vahvuisiksi. Meillä oli mietoa ja kolmen lieskan soosia. Kastikkeita jäi todella paljon, mutta ne säilyvät hyvin ja niitä voi käyttää kokkauksessa, niin pitsoissa kuin pastankin kanssa.
Etikkainen kaalisalaatti
monellekokkausaika 30min, tekeytymisaika ainakin päivän
puolikas kaali
2 dl vettä
1 dl etikkaa
3 rkl sokeria
1 tl suolaa
pari rouhasua mustapippuria
1 valkosipulin kynsi
1 dl rypsiöljyä
Höylää kaali juustohöylälle ohueksi suikaleeksi ja laita kannelliseen purkkiin. Keitä kattilassa vesi, etikka, mausteet ja puolitettu valkosipulinkynsi, keitä hiljalleen noin 10 minuuttia. Kaada kaalin päälle purkkiin ja lisää öljy. Laita kansi kiinni ja hölskyttele. Anna marinoitua päivän tai pari viileässä ja sekottele aina välillä.
Glögiin hillottua punasipulia
Purkillinentekoaika noin tunti, saa maustua
6 keskikokoista punasipulia
2 valkosipulin kynttä
1 rkl rypsiöljyä
5 dl marjaisaa glögiä
1 dl vettä
0,5 dl sokeria
2 rkl punaviinietikkaa
2 rkl vadelmaetikkaa
1 tl suolaa
Suikaloi punasipuli ja murskaa valkosipuli, kuullota öljyssä viitisen minuuttia ja lisää glögi, vesi sekä sokeri. Keitä miedolla lämmöllä reilu tunti, kunnes sipuli on hilloontunut. Lisää etikat ja suola, kaada puhtaaseen lasipurkkiin ja säilytä viileässä.
Paholaisen hillo
16-20 pientä hillopurkkiakokkausaika yli tunnin
Meillä on vahva rakkaussuhde paholaisen hilloon, teimme sitä häihimmekin 120 purkkia vieraille kotiin vietäväksi ja nytkin keitin enemmän, että ystävätkin saivat purkilliset. Tähän saa hyvin upotettua oman sadon chilejä. Tämä myös säilyy hyvin ja sopii mainiosti liharuokien kanssa.
2 tlk kokonaisia kuorittuja tomaatteja
1 tlk tomaattimurskaa
5 punaista paprikaa
chilejä oman maun mukaan (5-10)
1 pieni punasipuli
4-8 valkosipulin kynttä
1 tl suolaa
pari rouhasua mustapippuria
3 rkl vadelmaetikkaa
3 rkl etikkaa
1 pkt (500g) hillosokeria
Kaada tomaatit kattilaan ja leikkaa saksilla tomaatteja vähän pienemmäksi. Pilko paprikat, chilit, valkosipulit ja sipuli hakkelukseksi ja lisää tomaattimurskan kanssa kattilaan. Lisää mausteet ja keitä miedolla lämmöllä yli tunti. Saa olla aika tujua ja chilistä tässä kohtaa. Lisää etikat ja sokeri, kiehauta 3-5 minuuttia ja purkita puhtaisiin lasipurkkeihin. Säilyy yli puolivuotta.
Etikkaan säilöttyä kesäkurpitsaa
kahden litran säilykepurkkikokkausaika alle 30 minuuttia
2 keskikokoista kesäkurpitsaa
1,6 litraa vettä
4 dl sokeria
1,5 rkl suolaa
maustepippureita
1 pieni keltasipuli
kolme laakerinlehteä
4 dl väkiviinaetikkaa
Höylää kesäkurpitsasta vähän kuoria pois ja höylää se siivuiksi juustohöylällä. Laita ohkaiset siivut puhtaaseen kahden litran lasipurkkiin. Mittaa vesi ja mausteet kattilaan, anna kiehua 15 minuuttia, lisää etikka ja kiehauta kunnolla pari minuuttia, kaada kesäkurpitsan päälle ja sulje purkki hyvin.
Valkosipulin kynsiä mausteliemessä
Pieni 3 desin lasipurkki, riittää useammallekokkausaika alle 30 minuuttia
4-5 kokonaista valkosipulia
1 tl suolaa
0,5 dl vettä
1 dl valkoviinietikkaa
ripaus chilijauhetta
2dl hyvää oliiviöljyä
2 rkl sokeria
Kuori valkosipuleiden kynnet valmiiksi. Laita kattilaan vesi, etikka, suola ja chilijauhe sekä valkosipulin kynnet. Keitä noin 5-10 minuuttia. Nostele reikäkauhalla tms. valkosipulit liemestä puhtaaseen lasipurkkiin. Sekota toisessa astiassa 0,5 dl keitinlientä, öljy ja sokeri, kaada valkosipulin kynsien päälle ja anna marinoitua. Säilytä huoneenlämmössä, muuten öljy sakenee rumaksi. Jos säilytät jääkaapissa, niin pidä purkkia lämpimässä vedessä ennen tarjoilua, kunnes öljy on kirkasta.