tiistai 5. elokuuta 2014

Valmiin esittelyä - sauna ja pesuhuone

Tykkään hirveästi jokaisesta talomme tilasta ja huoneesta, mutta sauna ja pesuhuone ovat ehkä kuitenkin suosikkini. On muuten siitäkin harvinaiset tilat, että jo suunnitteluvaiheessa oli aika vahva näkemys, millaista pitäisi tulla ja lopputulos on lähellä samaa. Yleensä kun on matkan varrella hieman muuttunut nuo suunnitelmat.

Rakentaja-Lasse teki nämä tilat viimeisenä ja valmista piti tulla muutamassa päivässä, koska muuttoauto oli jo sovittu ja vauva vatsassa ilmoitti, että valmista pitäisi olla. Lassella oli järkyttävä flunssa ja aina kun hän alkoi yskimään, niin kaikki talossa pysähtyivät paikoilleen, kun Kummelin "Perintöä odotellessa"-sketsissä ikään. Kaiken muun lisäksi sauna tehtiin pitkästä tavarasta paikan päällä meidän kuvien mukaan ja kattoon tuli uljas sormipaneeli, johon piti porata reijät kahdelle sadalle (kyllä, 200) valokuidulle. Stressitaso oli aikasta kohdillaan. Tiukasta loppurutistuksesta huolimatta sauna on tehty todella huolella ja pesuhuone täydentää tilaa. Osaavan rakentajan jälki näkyy kaikkialla, toki myös kauniit ja toimivat pintamateriaalit, kunnollinen toimintojen suunnittelu ja varsinkin onnistunut valosuunnitelma tekevät tiloista upeat. Hyvä Lasse ja hyvä me.


Pesuhuone ja sauna pohjassa.


Sauna ja pesuhuone haluttiin kodinhoitohuoneen viereen, lähelle päämakuuhuonetta, jotta suihku olisi lähellä ja ulko-oven viereen, josta pääsee helposti vilvottelemaan ja paljuilemaan. Koska kodinhoitohuoneesta oli jo kolme muutakin ovea muualle, niin pesuhuoneeseen haluttiin liukuovi, joka ei aukeamalla tuki reittiä ja joka sopii märkätilaan, aika lähelle toista suihkua. Huurrelasinen ovi tuo mukavasti valoa pesuhuoneeseen, sopii näkösuojaksi ja ei vesiroiskeista säikähdä.

Huurrelasinen liukuovi pesuhuoneen puolelta ja pyyhenurkkaus, jossa vauvakin viihtyy.


Oven viereen jäi tilaa nurkkaukselle, jossa on naulakot pyyhkeille, sähkökäyttöinen pyyhepatteri ja penkki tavaroiden säilytykseen. Vauva viihtyy sitterissään tässä nurkkauksessa hyvin suihkuseurana ja tähtitaivaskatto rauhoitti pientä yllättävän hyvin, kun parikuisella vatsa kupruili ja elämä oli hankalaa. Jonni halusi ihan tavallisen kylpyammeen ilman poreita tai tassuja ja sille piirrettiin sopiva kolo jo talon pohjaa miettiessä. Ihmeellistä kyllä, koloon löytyi täydellisesti sopiva amme ja voisi kuvitella, että seinät on rakennettu ammeen ympärille, eikä toisinpäin.

Amme ja laatat, joista kummatkin tykkää, kunhan niissä on lehtiä eikä kukkia.

Halusimme ehdottomasti kaksi suihkua ja niihin isot sadesuuttimet ylös. Toinen meistä voisi vaikka asua kylmässä suihkussa ja toiselle pikasuihkuja varten pitää olla niin kuumaa, että iho kihisee. Lisäksi on mukavaa, kun ei tarvitse saippua päässä odotella, että joko pääsisi. Suihkut tulivat ikkunasyvennyksen molemminpuolin ja niiden väliin lasihylly puteleille ja purnukoille. Olisin kovasti toivonut sellaista seinän sisään rakennettua syvennystä, mutta se on kuulemma ulkoseinällä sen verran hintava ja riskiratkaisu, että luovuin ideasta jo aika alussa. Bauhausin lasihylly on melkein yhtä nätti ja ajaa asiansa. Laatoiksi valittiin samaa kuin vessoissakin. Ensin koko suihkuseinän piti olla mustaa laattaa, mutta halusinkin lopulta vain yhden pystyraidan suihkujen viereen, joka rytmittää yllättävän paljon koko tilaa. Yksinkertaisilla laatoilla piti mennä, mutta RTV:llä näin meidän väreihin sopivaa Sintesis ginseng negro-laattaa, joka oli samaa sarjaa mustan laatan kanssa. Hetken mielijohteesta halusin sitäkin pystyraidan verran ammeen taakse ja pidän tästäkin ratkaisusta kovasti. Epäsymmetrisesti asettuvat pystyraidat tuovat hyvää lisämielenkiintoa tilaan sekä antavat suuntaa sopivasti sisustukselle, rajoittamatta sitä liikaa.

Suihkuseinä, laatat ja saunatilan värimaailmaa, joka sopii laattoihin shampoopulloja ja saunatyynyä myöten.


Saunaan halusimme seinän, jossa on kokolasiovi ja isot ikkunat pesuhuoneen puolelle. Jossain kohtaa voi sitten jälkikasvu rauhassa läträtä ammeessa tai suihkussa ja touhuamista voi valvoa saunan puoleltakin. Lisäksi tummanharmaista laseista tulee mukavan hämyinen valo saunaan ja olo on kuin kylpylässä. Ylälauteet suunnittelimme vastakkain, toisen hieman syvemmäksi, jotta siinä mahtuu aikuinen hyvin loikoilemaan. Alalaude on leveä ja yhtenäinen taso, johon mahtuu lasten amme helposti ja aikuinenkin vielä seuraksi. Kiuas on keskellä ja malli määräytyi sen mukaan, mitä tekniikkaguru voi itse koodailla ja etäohjata, joten Harvian Kivi PI90E oli aikalailla ainoa vaihtoehto ja ihan mieluisan näköinenkin. Kauan mietimme, tulisiko saunaan jotain laatoitusta tms. kiukaan taakse katseenvangitsijaksi. Mieleistä ei oikein löytynyt, mutta kattovaihtoehtoja miettiessäni törmäsin sormipaneliin, josta innostuin täysin. Meillä ei muualla talossa puupintaa juurikaan ole ja pelkkä tervaleppäpaneeli katossa tuntui hieman liian huitaistulta ratkaisulta tähän tilaan. Sormipaneelilla tuli itsellä tunne, että tämäkin on kunnolla mietitty ja kaunista sormipanelia haluttiin molempien tilojen kattoihin ja vielä kiukaan taaksekin. Tykkään itse kovasti tästä yhdistelmästä. Nyt sekä sormipaneeli että saunan seinäpaneelit ja lauteet ovat kaikki tervaleppää ja sopivat kauniisti toisiinsa. Tämä ajaton yhdistelmä sopii meille.
Harmoninen ja tilava tervaleppäsaunamme.Parasta meidän saunassa ja pesuhuoneessa meille:
+ leppoisat löylyt
+ kesäsademaiset suihkut ja tarpeeksi iso lämminvesivaraaja
+ tilaa isommallekin saunomisporukalle
+ tähtitaivas sormipaneelissa, joka heijastuu lasiseinästä myös saunan puolelle, joten "kaksi yhden hinnalla ja vaivalla", aivan parasta
+ tarpeeksi luonnonvaloa ja tunnelmavaloa
+ kaijuttimet suihku- sekä löylyhuoneessa ja kauko-ohjattava musiikkijärjestelmä
+ tilassa rauhoittuu niin oma mieli kuin vauvakin
+ arjen onnellisuutta parhaimmillaan4 kommenttia:

 1. Minkä merkkinen tuo huurrelasinen liukuovi on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistaisin, että se on Jeldwenin liukuovi http://www.jeld-wen.fi/ovet/sisaovet/sisaovivalikoima/tuotesivu/?productId=3305 , meillä kun on muutkin sisäovet Jeldwenin. Ihme kyllä, siinä ei lue mitään merkkiä ja ei ole meilläkään missään tietoa ylhäällä. Kiskot näyttävät olevan Abba Abloyn.
   On kyllä mielekäs ja hyvä, tarpeeksi näkösuojaa, vieressä oleva suihku ei haittaa yhtään, vie vähän tilaan ja näyttää hyvältä niin pesuhuoneesta kuin kodarinkin puolelta. Vähän heiluu ja kolisee vedettäessä, koska kiskot ovat vain ylhäällä, mutta ei mitenkään häiritsevästi ja taitaa kuulua asiaan.

   Poista
  2. Ok, kiitos. Tuosta kuvasta ei muuten näy meneekö se liukuovi seinän sisään? Pitäisi löytää joku kompakti oviratkaisu saunarakennukseen "aulan/tuvan" ja pesuhuoneen väliin.

   Poista
  3. Menee seinää pitkin, toki, voihan tuon kiskon laittaa seinän sisällekin, kisko on alle 5 cm paksu. http://omakotikotitalomme.blogspot.fi/2014/08/valmiin-esittelya-kodinhoitohuone.html Tuossa kodarin esittelyssä näkyy heti tuossa toisessa kuvasarjassa, keskimmäisessä kuvassa. On aika huomaamaton, niin ehkä vaikea huomata tuosta kuvastakaan. Ehkä "hankalaa" tuossa on se, että seinällä täytyy olla tilaa tuon oven verran. Ei voitu laittaa mitään perinteistä "naulakot ja penkki saunavieraiden vaatteita varten" tuohon seinämälle. Itsestä tuo liukuovi on paras vaihtoehto, kun vie niin vähän tilaa tuollaisessa ovia täynnä olevassa kodarissa ja kestää kosteutta sekä katseita hyvin.

   Poista