sunnuntai 17. elokuuta 2014

Valmiin esittelyä - kodinhoitohuone


Vaikka kerroin saunan ja pesuhuoneen olevan suosikkipaikkani meidän talossa, niin kodinhoitohuone eli kodari on kyllä juuri meille sopiva. Tilan sijainti, toiminnot ja sisustus ovat tarkkaan mietittyjä ja jokapäiväisessä käytössä olen aivan innoissani, kuinka hyvin tila toimiikaan. Kodarin suunnitteluun käytimme melkein yhtä paljon aikaa kuin keittiönkin ja se todellakin kannatti.

KHH on jokapäiväisessä käytössä ja läpikulkureittinä neljään eri tilaan. Kylkeen mahtuu vielä tekninen tilakin.
Kodinhoitohuone on saunan ja keittiön välissä, aivan tarkoituksella. Toiset haluavat kodarin piiloon ja suljettujen ovien taakse. Me taas ehdottomasti halusimme, että tämä tila on keittiön vieressä, koska kodarissa säilytetään paljon tavaraa, jota tarvitaan keittiössäkin päivittäin. Lisäksi tilan ei tarvitse olla piilossa tai unohduksissa, vaan siellä käydään monta kertaa päivän aikana ja siksikin sen on hyvä olla "matkan varrella". Halusimme Kodariin myös toisen uloskäynnin, jotta sitä kautta voi halutessaan kantaa kauppakassit ja myöhemmin kurahousuiset uhmaikäiset sisälle. Tämän takia ulko-oven vieressä onkin kurasyöppö, iso pesuallas ja kuivaustilaa niin kura- kuin hommavaatteille sekä pihanhoitovälineille.

Laatoitettu kuranurkkaus vaatekaappeineen ja sen viereinen kulkureittikäytävä, molemmista suunnista.

Kurasyöpön vieressä on myös vaatekaappi, että jos ja kun ulkovaatteita kodarissa säilytetään, niin ne saa siististi kaappiin, eivätkä loju kaikkialla. Koko kodarin lattia on märkäsuojattu ja laatoitettu, kurasyöpön lisäksi löytyy myös toinen lattiakaivo, joten tilan voi pestä suihkulla ja siellä voi tassutella märin jaloin saunasta pihalle tai vaikka saappaat jalassa pyörähtää sisällä, hiekka ja kura eivät kuitenkaan kulkeudu muualle.

Pesuhuoneen liukuoven viereen mahtuu muutama jakkara, joille voi vieras saunaan menijä vaatteensa laskea tai sitten voi käydä vaihtamassa meidän makuuhuoneen puolella, jonne on helppo kulkea. Vedenkestäviä muovijakkaroita voi tästä helposti myös muualle kiikuttaa.


Syvennys, joka kätkee sisäänsä siististi valtavan määrän toimintoja ja tavaraa.
 Kodinhoitohuoneen isoon syvennykseen on saatu mahtumaan paljon säilytystilaa ja toimintoja. JOS kävisi niin, että tuo nurkkaus riistäytyisi käsistä, niin syvennyksen voisi eristää liukuovilla, mutta ainakin nyt tämä esillä oleminen kannustaa siivoamaan ja muistaa paremmin hommat hoitaa. Itse rentoudun järjestelemällä tavaroita paikoilleen ja siivoamalla, joten ainakin vielä uskon, että tämä tila tulee olemaan meillä katseenkestävä jatkossakin.

Oikealla puolella on siivous- ja pyykkäyskaapit sekä tilaa pyykkäykseen, säilytykseen ja kierrätykseen.

Oikealla on "likainen puoli", jossa ensimmäinen kaappi on siivouskaappi ja toinen pyykkikaappi, tämän vieressä on luontevasti pesutorni. En halunnut tähän tilaan lavuaaria, koska vierestä löytyy niin kurasyöpön päältä pyykkärin allas, kuin vessan ja keittiönkin lavuaarit. Meille oli tärkeämpää saada mahdollisemman paljon säilytystilaa ja iso taso. Tämän takia ikkunoiden edessä on koko matkalla taso, jonka alla on pesutornin vieressä avohylly, johon kerätään tyhjät pullot ja muu kierrätystavara ennen lajittelua. Yhdelle hyllylle mahtuu vielä vauvan vaippapaketitkin.


Monitoimitaso.


Tällä hetkellä taso on enimmäkseen vauvan hoitopöytänä ja siksi sen tässä vaiheessa ajattelinkin. Tason alle mahtuu vaipparoskis, tavallinen roskis ja poltettavien roskien kierrätys siististi ja järkevästi. Tasolla mahtuu myös viikkaamaan pyykit ja ajatus on, että siinä voi myöhemmin pitää vaikka ompelukonetta ja mankelia. Tason yläpuolella on kaksi kapeaa ikkunaa. Keittiön toimintojen takia, jotta saatiin hella järkevästi, päädyimme vaihtamaan ikkunat kahteen kapeaan yhden ison sijaan ja ihan ulkonäöllisistä syistä viereiseen kodinhoitohuoneeseen haluttiin sitten samanlaiset. Tämä on ollut erittäin järkevä ratkaisu. Pienemmät ikkunat ovat tuuletusikkunoita, joten kuivausrummun pyöriessä tilaa on näppärämpi tuulettaa. Lisäksi ikkunoista voi helposti seurata liikennettä tiellä, mutta ei ole itse aivan tyrkyllä. Ja ikkunoiden väliin jää hyvä tila toiminnoille. Kälyni tätä ikkunaratkaisua ehdotti, pisteet hänelle siitä. Ikkunoiden yläpuolella on kappa Fokus Fabrikin Katve-kankaasta, jota meillä löytyy petrolinsinisenä muualtakin talosta, ja josta pidän valtavasti. 

Tason piilossa olevat nurkkaukset.

 Tason päälle oikeaan nurkkaan, hieman piiloon, mahtui hyvin kuivausteline, johon voi laittaa henkarissa kuivumaan ne vaatteet, jotka eivät rumpukuivauksesta tykkää, taso itsessään kun on kosteutta kestävää päällystettyä levyä. Ikeasta löytyi erittäin näppärä, kosteaan tilaan sopiva (ja edullinen) hattuhylly, joka on pituutta voi muuttaa ja sen saa juuri oikean kokoiseksi 67-120 cm tilaan. Teline on myös sen verran jämäkkä, että siihen voi ripustaa painavampaakin pyykkiä kuivumaan. Samanlainen löytyy myös kurasyöpön päältä.Vasemmalle puolelle mahtuu lääkekaappi ja vauvan tavaroita, myös hieman nurkan taakse, joten yleisilme on kuitenkin siisti.


Vasemmalla puolella on tilaa tuhannelle tavaralle ja kaikille liinavaatteille sekä vauvan tavaroillekin.

Vasemmalla on korkeat kaapit säilytykseen. Ensimmäinen on tuhannentavaran kaappi, ihan siis kaappi niille tavaroille, joita aina kertyy ja joille ei paikkaa ole. Nyt siellä on ompelukone, käsityövälineet ja tilapäinen juomakaappi. Kaapin sisälle tehtiin myös korkea säilytysosa, jossa on pitkät mopit, lahjapaperirullat ja silityslauta. Tämänkin mietin ja silitän niin harvoin, että kun se ihme tapahtuu, niin haluan silittää olkkarissa tai muualla, en kiinteällä laudalla kodarissa. Seuraava kaappi on lakanoille ja pyyhkeille ja seuraavassa on vauvan kaikki tavarat ja vaatteet. Tason alle jää vielä kaappi pöytäliinoille ja verhoille, joita meillä on paljon, mutta käyttö on vähäistä.

Tuo vauvahuollon sijoittaminen kodariin on muuten ollut todella järkevä ratkaisu. Samalla tulee pyöritettyä pyykkihuolto tuosta noin vain ja kaikki vauvan tavarat löytyvät yhdestä paikasta, niin ei tarvitse sitten aina hakea jotain unohtunutta jostain, vaan kaikki on siinä ja yltää hyvin ottamaan, vaikka pitää samalla pyörivästä ja hyörivästä ihmishelikopterista kiinni, aikamoista arjen akrobatiaa ja todella toimivaa.


Pyykkihuollon ja läpikulun takia kodinhoitohuone on yksi talon pölypesäkkeistä ja halusimme tätäkin vähentää. Tämän takia kaikki kaapit ovat kattoon saakka ja korkeiden kaappien päälle tuli vielä ennen kotelointia erilliset pikkukaapit, joihin mahtuu paljon tavaraa. Nyt meillä onkin esimerkiksi oma kaappi jatkojohdoille ja toinen pelkästään Ikean sinisille kasseille. Itse asiassa yläkaappeihin mahtuu tavaraa niin paljon, että ne ovat osin vielä tyhjänä. Tämä tuskin tulee olemaan kuitenkaan ongelma.

Kodinhoitohuoneen väritykseksi valikoitui tutun tummanharmaan lattialaatan ja mattavalkoisten kalusteiden kanssa turkoosi maali laatoituksen sijaan, joka olisi talopakettiin kuulunut. Mielestämme laatoille ei ollut tarvetta, kuin kuranurkkauksen kohdalla.  Tästä värisävystä valvojamme totesi minulle puhelimessa legendaarisesti; "Nyt täällä on vahingossa sudittu jollain vesieristeen värillä nää seinät, mistä ihmeen itäsaksalaisesta betonibunkkerista sää olet nämä värit tänne oikein haalinut?" Tällöin tiesin jo näkemättäkin, että väri on juuri oikea ja aivan hykerryttävän täydellinen tähän tilaan, niin kuin se olikin. Meiltä tämä tila saa arvosanaksi hymynaaman ja 10 plussan, joka päivä.
5 kommenttia:

 1. Vasta tästä postauksesta aloin miettiä, että tossa teidän kodarissa on muutes ihan julmetusti kaappitilaa, vaikkei se edes oikeasti näytä siltä! Oikein toimivasti suunniteltu :) Ja ihana tuo hymynaama, tai siis ennemminkin tuo 10+:ssa :D

  (ps. tykkään tästä kuvien asettelusta eniten ;) -siukku/kälynen-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ps. No ihan sun takia niitä kaksi päivää kasasin ja käsittelin, pitää sitä tunnollisinta lukijaa/fania miellyttää :D

   Poista
 2. Aivan ihana, käytännöllinen ja upea tila! Koko teidän talo on UPEA! Värit ja kaikki. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Olen kyllä itsekin aivan tykästynyt ja ihastunut, meillä on sitten mukava asua :)

   Poista
 3. Erittäin toimivan näköinen kodinhoitohuoneratkaisu! :) Ja niin hauska katsoa, miten muilla on toteutettu samanmallisia tiloja ;)

  VastaaPoista