Kahvipöydän timantit; sateenkaarikakku, kahviflan ja jauhoton mutakakku. |
Kahviliköörivanukas eli Flan
Yksi kakku, riittää 8-15 hengellekokkausaika yli tunnin, tehdään ainakin 8 tuntia ennen
uuni 175C/ paistoaika 50 min
Asuin joskus muilla mailla ja siellä flanit olivat usein jälkiruokana ison pihviaterian päälle tai herkkuna syntämäpäiväaterialla. Halusin itsekin yrittää kokata tätä herkkua. Nyt holahti hieman liikaa kahvilikööriä valmiiseen kakkuun, korjasin määrään ohjeeseen.
2 dl sokeria
3 rkl vettä
2 tl pikakahvijauhetta
1,5 dl maitoa
1 prk sokeroitua kondensoitua maitoa
4 munaa
1 tl vaniljasokeria
2 rkl kahvilikööriä (tai Baylesia, voi myös jättää kokonaan pois)
Keitä sokeri ja vesi kattilassa siirapiksi. Älä hämmennä keitosta ollenkaan, vaan heiluttele kattilaa aina välillä, kunnes sokeri muuttuu ruskeaksi siirapiksi. Kannattaa käyttää teflonkattilaa. Kaada kuuma sokeriliemi sileän kakkuvuuan (halkaisija noin 22cm) pohjalle ja heiluttele, että siirappi leviää tasaisesti koko pohjalle.
Sekota maitoon pikakahvijauhe ja kaada maitokahvi kulhoon, johon lisäät tölkin kondensoitua maitoa, 4 munaa, vaniljasokerin ja halutessasi alkoholin. Vatkaa hyvin, niin että kaikki ainekset varmasti sekottuvat.
Laita sokerillinen kakkuvuoka korkeareunaisen uunipellin pohjalle ja kaada sinne vedenkeittimestä kuumaa vettä, niin että kakkuvuoka on vesihauteessa. Kaada kahviseos kakkuvuokaan ja nosta uunipelti varovasti uuniin. Paista 175 asteessa (ei kannata käyttää kiertoilmaa) noin 50 minuuttia.
Anna jäähtyä pöydällä pari tuntia ja jääkaapissa vielä ainakin neljä, mielellään seuraavaan päivään.
Ennen tarjoilua kumoa vuoka lautaselle ja pidä vuokaa lautasta vasten, samalla kun heilautat koko komeutta niin, että kuuluu plop.
Jauhoton chilisuklaakakku
8 hengellekokkausaika noin tunti
Uuni 200 C/ 30 min
200 g voita
200 g leivontasuklaata
200 g sokeria (eli noin 2,5 dl)
4 kananmunaa eroteltuina
ripaus suolaa
1 tl vaniljasokeria
1-2 tl leivinjauhetta
näppituntumalla chilijauhetta (en suosittele savustettua tai muita viritettyjä versioita)
Voitele irtopohjavuoka ja jauhota. Jos haluat gluteenittoman kakun, niin jauhota vaikka sokerilla. Jos käytät silikonista irtopohjavuokaa, niin pelkkä voitelu riittää.
Pilko suklaat ja voi kattilaan, sulata litkuksi miedolla lämmöllä, älä keitä. Ota kattila kuumalta levyltä ja lisää suola, vaniljasokeri, chilijauhe ja leivinjauhe.
Erottele valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin. Laita molempiin
puolet sokerista ja sekota vaahdoiksi. Lisää keltuaisvaahtoon
suklaaseos ja sekoita tasaiseksi. Lisää valkuaisvaahto nostelemalla
varovasti, jotta taikina jää mahdollisemman ilmavaksi. Kaada massa
irtopohjavuokaan ja paista uunin alatasolla noin 25-35 minuuttia, niin
että kakku jää keskeltä vähän höllyväksi. Anna vetäytyä ainakin pari
tuntia (tai seuraavaan päivään) ennen tarjoilua.
Valkosuklainen sateenkaarikakku
Tämä luomus oli siskoni tekemä ja resepti löytyy hänen blogistaan.
Värit kakkuun oli poimittu meidän sisustuksesta ja uusista talviverhoistani (harmaata, keltaista, lilaa ja valkoista). Juuri minun
siskolle tulee tällaiset asiat mieleen. Täydellistä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti