maanantai 17. kesäkuuta 2013

Tervaleppätikusta asiaa - sauna

Kun olemme suunnitelleet taloa ja sen sisustusta, on sauna ollut aina mukana, tietenkin. Tosin se on aina ollut vähän niin kuin päätöslauseena "niin ja sitten se sauna". Sauna tulee, sille on paikka pohjassa, siellä on lauteet, kiuas ja kuuma. Eihän sitä tarvitse sen kummemmin miettiä.

Noh, tässä mennäviikolla piti tehdä viimeisiä sisustuspäätöksiä ja samalla havahduin siihen, että jos saunaa haluaa jotenkin suunnitella, niin se tulee tehdä todellakin nyt.


Ihan tyhjästä ei tarvitse lähteä. Pohjan perustan olemme jo miettineet ja pesuhuoneen laatat. Pesuhuoneen ja kodinhoitohuoneen välillä on huurrelasinen liukuovi, jonka vieressä onkin heti ulko-ovi terassille vilvoittelemaan. Kun pesuhuoneeseen tullaan, on vasemmalla pyyhekuivain ja sen viereen mahtunee penkki tai jokin säilytysratkaisu. Suihkut tulevat molemmin puolin ikkunaa ja kylpyammeelle jäi juuri sopiva syvennys.

Saunan etuseinä on puoliksi laatoitettu ja puoliksi lasia, samoin kun tässä SunSaunan kuvassa, josta lasit ja lauteet tulevat.


Lauteet ovat siis SunSaunan mallistoa, eniten silmää miellyttää heidän relax-mallisto, tervaleppäisenä. Myös saunan panelointi on tervaleppää samoin kuin molempien tilojen katot. Mutta tässä kohtaa alkoikin mietintämyssyt savuamaan.

Sauna on ihan hyvän kokoinen ja pitkälle takaseinälle voisi ajatella myös jotain katseen rytmittäjää. Kiviseinämä olisi meidän saunassa ehkä vähän irrallinen, vaikka monen saunaan sellainen sopiikin. Toinen mitä mietin, on tervaleppäpaneeli pesuhuoneen katossa. Ensin ajattelin, että voihan sen joskus sitten vaikka vahata, jos puupaneliin kyllästyy, mutta tuon lasiseinämän takia molemmissa tiloissa pitäisi varmaan olla samanlaiset katot. Pesuhuoneen kattoon tulee myös 200 kuituvaloa, joten maalaaminen ei välttämättä onnistu ihan tuosta noin vain.

Tätä täytyy nyt vielä piirrellä ja miettiä. Molempiin "murheisiin" olisi kyllä jo ratkaisukin, tervaleppäistä sormipaneelia niin kattoon kuin kiukaankin taakse, mutta täytyy vähän ihmetellä hintoja ensin ja miettiä, tulisiko sitten koko katto sormipaneelilla vai jäisikö osa tavalliselle paneelille. Kaikki olisivat saman paksuista paneelia, joten yhdisteleminen onnistuisi kyllä.

Onko teillä muilla jotain ajatuksia saunasta, pesuhuoneesta, tervalepästä tai SunSaunasta?
Tällä hetkellä meidän ajatukset ja ideat näyttävät tältä.


6 kommenttia:

 1. Tuossa kuvassa ei näy teidän saunan mittoja, kannattaa ne tarkistaa että on oikein. Meille oli piirretty L-lauteet, mutta niitä ei voitu toteuttaa, "astinjakkaralle" oli laitettu 20cm ja muutenki mitat heitti. Nyt harmittaa ku ei voida toteuttaa semmosia lauteita ku oltais haluttu.

  Pesuhuoneen puolella tuo ikkuna näyttäs olevan tosi lähellä suihkuja, miten kestää suihkujen roiskeveden?

  VastaaPoista
 2. Totta, mitat puuttuivat. Sauna on 305cm leveä ja 171cm syvä (huonekorkeus 230cm), joten uskon noiden vastakkaislauteiden kyllä mahtuvan. Ylälaude taitaa olla 105cm korkeudessa (tuo saunan ikkunan reuna alkaa 110cm, joten hitusen sen alapuolella) ja tuo iso keskilaude sitten 43cm alempana eli 62cm korkeudessa. ALin porras on sitten sen jonkun reilu 30cm.

  Ja tarkoitat varmaan tuota tuuletusikkunaa suihkujen välissä? Se on vähän syvennyksessä ja karmit ovat jotain kosteutta kestävää materiaalia. Mutta täytyy varmaan välillä niitä jotenkin pyyhkiä tai ehkä jotenkin niitä vielä lisää suojata. Noissa saunan laseissa ei sitten mitään vedestä pilalle menevää olekaan.

  Minkä malliset lauteet teille tulikaan? Taidan käydä vähän kurkkimassa :)

  VastaaPoista
 3. Meidän saunan mitat ovat 320x200 ja sauna on kyllä todella iso. Varmasti mahtuu teilläkin hyvin nuo vastakkaislauteet. Meillä on ylälauteiden syvyys 80cm elli normia syvemmät.

  Meillä on eri materiaali katossa saunassa ja pesuhuoneessa, vaikka on seinä lasia. Ei kyllä yhtään ota silmään. Näin jälkeenpäin tuo sauna tuntuu jopa vähän liian isolta ja avoimelta ja siitä olisi voinut tehdä enemmän suljetun. Ovathan nuo lasiseinät hienoja, mutta eivät kyllä sieltä saunan puolelta katsottuna niin tunnelmalliset kuitenkaan. Nyt tekisin lasiseinistä pienemmät, eikä ihan kattoon saakka jatkuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi :)

   Mäkin olen miettinyt noita leveämpiä lauteita, kun leveyssuunnassa tilaa olisi. Kävin heti tietenkin kurkkimassa teidän saunan uudestaan ja teilläkin jää kuitenkin kivasti tilaa keskilauteelle, jos siinä haluaa joku istua kanssa.

   On muuten hyvän näköinen tuo teidän kylppärin katto, mitä materiaalia se on? Kauniin sileä. Ja mietin myös tuota lasiseinää, että onkohan se sitten vähän akvaariomainen. ... Meille kyllä tulee harmaana se lasi, joten jos se vähän vähentäisi "istun näyteikkunassa" tuntua. Mutta erittäin hyviä pointteja, kiitti!

   Poista
  2. Katto on samaa tervaleppää kuin seinät ja lauteetkin (lauteet leveämpää tosin). Nyt tosiaan tekisin niin, että jättäisin oven yläpuolisen lasin pois, samoin ne ikkunoiden lasit voisivat olla matalammat. Voi olla että harmaa lasi tekee tilasta vähemmän avoimen. Me halusimme värittömät lasit, kun saunassa ei ole ikkunaa ja pesuhuoneessakin aika pieni ikkuna.

   Poista
  3. Kun sanoit noista laseista, niin muakin alkoi vähän houkuttaa pienentää niitä. Kai se on mentävä hattu kourassa pääsuunnittelijan luo, että onnistuisiko mitenkään vielä. Taas viisastuneena voin sanoa, että kannattaisi suunnitella tuo sauna siinä samassa vaiheessa, kun kaikki muukin. Kun näin sopimuksen teon jälkeen alkaa muuttamaan, niin voi hintalapussa näkyä.

   Mutta, ainahan voi kysyä :)

   Poista