keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Kiukaan etäohjaus

Kiuashan on Harvian Kivi PI90E jossa sitten ulkoinen ohjauskeskus C150VKK. Tuota tuli aika pitkään internetistä selailtua ja tuon ohjauskeskuksen valitsin, kun se oli ainoa järkevä ohjauskeskus, jota voi ohjata matalajännitteellä (ja on hyvin dokumentoitu, että mitä mikäkin pinni tekee) ja samoin siinä löytyy viikko ajastimet, jos haluat saunan lämpimäksi aina tiettynä aikana. Voihan sitä suomessa joitakin muitakin malleja olla, mutta itse en löytänyt.

Mutta joo siis itse asiaan, ohjauskeskus hyväksyy ohjaussignaalit kiukaan päälle ja pois laittamiseen, ja samoin 24V merkkivalon pinneistä voi katsoa, että onko sauna päällä tai ei. Tässä speksit tarkemmin pinnikohtaisesti:


Varoituksen sanana sitten, että tuon matalajännitepinnirivin vasemmalla puolella ovat sitten noi 400V kolmivaihesähkösokeripalat, joten kannattaa olla vähän varovainen ettei sinne sörki asennusta tehdessä tai muuten pääsee Darwin awardseihin. Rakentelin tuota varten muutaman custom RJ45 kaapelin, että voi tuon ohjauksen viedä suoraan tekniseen tilaan, niin saa kodinhoitohuoneen seinän vähän siistimmäksi. Tässä välissä täytyy tunnustaa, ettei kaikki mennyt kun Strömsössä, kun porasin reikää kanteen Cat kaapelia varten, niin pora imaisi sisäänsä koko lämpötila-anturipiuhan poranterän ympäri aika moneen kertaan... :-]... onneksi oli piuhassa vähän löysää, niin pääsi tekemään uudet kytkennät :) (Muutama ärräpää kyllä ehti päästä suustani)

Minulla onkin kaapissa sadan metrin kela ylimääräistä Cat5 kaapelia ja taitaa olla myös joku 300+metriä ylimääräistä Cat7-kaapelia (jos joku tarvitsee Cat7:aa, niin voin edulliseen hintaan myydä sitä 0.5e/m).

Kaapelin teossa on kahta koulukuntaa, itse teen T-568B mallisia kaapeleita, noissahan on sininen- ja ruskea-kaapelipari käyttämättömänä. Eli tietokonekäyttössä vain puolet kaapeleista on käytössä. Ja toisella puolella voi tehdä omia säätöjä, kuten antaa virtaa laitteille tms. Minun tapauksessani liikutan vapaissa kaapelipareissa saunan etäohjaussignaalia (ohjaimen pinnit 11 ja 12) ja kiukaan status signaalia (ohjaimen pinnit 1 ja 2). Raspberry Pi:n puolella kun pinnit on 3.3V ja saunan laitteessa taisi olla 24V, niin erotin saunan ohjauksen simppelin alle kahden euron relayn taakse (http://www.ebay.com/itm/2-Channel-Relay-Module-Optocoupler-Expansion-Board-Single-chip-Control-3286-/201060117416), ja Rasperryllä ohjaan vaan alla olevaa kytkintä.

Pikkuisen jouduin myös koodaamaan minun GPIO c++ kirjastoani paremmaksi kun defaulttina se GPIO outputkin pisti low arvoon, jolloin Rasperry Pi:n sähkökatko/rebootti tilanteissa, se olisi laukaissut saunan päälle hetkeksi, joten lisäsin kirjastoon tuen pistää GPIO output suoraan high arvoon, jolloin sauna ei turhaan käynnisty rebooteissa. :)

Ja ohessa sitten lyhyt video, että miten homma pelittää. Käyttöliittymän grafiikat on tarkoitus koodata vasta joulukuussa, joten tässä vaiheessa vaan painetaan nappia demopalikkakäyttöliittymältä. Mutta siis Nexus7 tabletissa painetaan nappia, josta menee tieto langattomasti tcp/ip socketin yli Rasperry pi:lle, joka puolestaa kääntää relayn asentoa (yhdistää pinnit 11 ja 12), jolloin sauna käynnistyy (OFF-teksti muuttuu nykylämpötilasta tavoitelämpötilaan). Ainiin ja ohjaus menee verkkokaapelin läpi controllerin oikasta alakulmasta sisään (jonka vielä pätkin vähän lyhyemmäksi piakkoin, videossa vielä vähän löysää).


8 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. On se :)
   Ja olisi voinut vielä lisätä, että puolet koodauksesta tehtiin vauva kainalossa. Meidän tyllerö taitaa koodata, ennen kuin osaa kirjoittaa.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Nyt toimii jo sauna ja saunan musiikijärjestelmä etänä, grilli pitää vielä itse sytyttää. Tulkaa joskus testaamaan :)

   Poista
 3. Ja muistetaan sitten tarkistaa ennen kiukaan päällelaittoa että päällekytkentä on turvallista tehdä. Esim kiukaan päällä ei ole mustia sukkia. Laita vaikka kameravalvonta. Tämä on ihan määräyksissä, kysy sähkösuunnittelijaltasi. Automaattinen kello- tai etäohjaus ilman tarkistusta on sallittu ainoastaan laitossaunoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo saunassa ei kuivata koskaan mitään, ja kiuas sijoitettu siten ettei sen päälle voi laittaa mitään kuivumaan. Ja jos haluaa hifistellä niin voi saunan oveen tehdä turvakytkimen, jolla voi ton "turvallista tehdä" lipun pistää pystyyn. Tarkistin kyllä määräykset ennenkuin tuon koodasin.

   Poista
 4. Olemme rakentamassa omakotitaloa ja vastaavan tasoinen kotiuautomaatio kun teillä kiinnostaa. Juttelin tästä kiukaan etäohjauksesta erään potentiaalisen sähkösuunnittelijan kanssa ja oli sitä mieltä ratkaisu on laiton ja antoi ymmärtää ettei hän suostu tekemään vastaa ohjaussysteemiä. Hän perusteli asiaa sillä heidän lapset ovat heittäneet kumiankan kuikaan päälle joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, moni sähkösuunnittelija on ajastusta vastaan. Sinun pitää olla varma, että kiukaan päällä ei ole kumiankkaa. Esim rakentemalla saunan oveen kytkin tms tarkastus (tai vaikka proximity sensor, joka huomaa oven avauksen), jonka estää kiukaan lämpenemisen, jos lapsi/vaimo on avannut saunan oven laukaisten sensorin turvalliseksi todetun tilanteen jälkeen.

   Poista