sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Pihasuunnitelman suunnitelman suunnitelma

Täällähän on meno mennyt villiksi, kun mies postaa sisustusjuttuja. Tästä ei kyllä saa sitten tekniikkapostausta millään, ellei tuota kuvassa seikkailevaa Milli-terotinta lasketa tekniikaksi, onhan se kyllä aika hi-tech.

Eilen ymmärrettiin, että niin, ensi viikolla saattaa jo kaivuri kuopasta meidänkin tontillamme. Pitäisi varmaan pirauttaa Haavistolle, että mitä sitä tontilla toivottaisiin tekevän, sen talopohjan lisäksi. Tästä sitten havahduimmekin, että kas, mitään ei ole suunniteltu. Tästä kohtaa olisi hyvä olla jonkinlainen ajatus, minkä kokoinen alue tulee asfaltille, mihin kohtaan tulee pihatie tontille, mihin pari puuta pitäisi siirtää ja mihin toivottaisiin ulos sähköjohtovetoja. Joten, ei kun piirtämään.


Talouden piirtämisvastaava ei ollut paikalla, joten ei auttanut kun ottaa värikynät käteen ja vanha kunnon säästöpankin Milli-terotin seuranani alkaa piirtämään. Kaikki kasvien tai pihan hoito on erittäin kaukana mukavuusalueeltani, mutta sitähän varten on äiti ja internetti, joten kyllä asiaan jotain tolkkua sain. Katsoin ensin alueen rakennustapaohjeista, mitä piti olla rajoilla, missä piti olla roskis ja mitä muuta piti huomioida. Sitten kyselin googlelta pihasuunnittelussa huomoitavia asioita.

Pihasuunnitelmasta tulisi selvitä mm.
 • toiminnot (oleskelu, leikkipaikka, tomutus, kuivatus, jätepaikka, jne.)
 • pihan pinnat (nurmikko, kulkuväylien kiveykset, oleskelualueitten puupinnat ym.)
 • kasvillisuusalueet (istutukset, hyötytarha, kasvimaa)
 • rakenteet (muurit, portaat, vesiaiheet, valaistus)
Meidän pihan haasteena on, että pääpiha on etupihalla ja aika aurinkoinen ollessaan lounaaseen päin. Takapiha on taas aika pieni ja oletettavasti pimeä, koska viereinen metsä ja talo varjostavat. Mietin nyt vain toiminnot pääpiirteittäin ja pihatien paikan, itse kasvillisuuteen taidan pyytää sitten ammattilaisen apua. 

ps. Olen vasta nähnyt täällä blogi-maailmassa oikein hyvän postauksen pensasaidoista. Osaako kukaan vinkata, missähän se mahtoi olla? Toki myös muita ideoita saa vinkata, varsinkin tähän "melkein kaikki etupihalla"-dilemmaan.

3 kommenttia:

 1. Tsemppiä! Sama homma pitäisi tehdä, toin jo töistä värikyniä ja pari tulostettua asemakuvaa odottaa piirtäjäänsä. Mun on pakko mennä kasviasioissa ammattilaisen puheille jossain vaiheessa, mutta ajattelin, että nyt riittää sellainen raakaversio eli juurikin toiminnot sinnepäin ja mihin asfaltit ja nurmikot.

  VastaaPoista
 2. Mä olen saanut nuo puuvärit joskus 80-luvun lopussa iskältä ulkomaantuliaisina, että ovat aivan uudenkarheet :D
  Katselin vähän netistä tuota kasvillisuutta ja hyvin löytyy listoja, että mitä paahteiselle pihalle ja mitä pimeään pihaan, mutta mitäs sitten, kun on siitä välistä? Ja kai sillä maanlaadullakin on väliä ja millä vyöhykkeellä asuu... Tämä jos mikä on sitä rakentamisen rakettitiedettä, huh huh :D

  VastaaPoista
 3. Näyttää tosi hyvältä, ja näyttää siltä, että puolet joutaa vielä karsimaan, kun noi kasvit tarttee tilaa :) Tai siis ainakin puut tarttee, mutta ne on sitten harrejenjamuidensemmosten hommia, tosta näkyy jo tosi ihanasti että tulee hedelmäpuita, vattupuskaa, raparperiä ja leikkimökkiä ja kaikkea. Tosi kiva suunnitelma!
  -sisko/käly-

  VastaaPoista