lauantai 4. toukokuuta 2013

Kodinhoitohuoneesta

 Kodarissa on turkoosia ja valkoista, 
kiintokalusteet PM kalusteesta, irtotavarat Ikeasta ja internetistä.

Kun jokaiselle tavaralle ja toiminnolle on paikkansa, pysyy koti järjestyksessä.
Tällä ajatuksella lähdimme miettimään kodinhoitohuonetta. Meidän kodarissa mietittiin seuraavat asiat:
- tilojen siivoamisen tulee olla helppoa, joten laattaa lattiaan, mdf-kaapit ja laminaattitaso pöydäksi. Rungot korkeiden jalkojen päälle, jotta myös alta on helppo siivota
- värit samaa valkoista ja harmaata sekä piristyksenä turkoosia, niin kuin muuallakin
- pyykkihuolto (likapyykki, pyykinpesu, kuivaus, äärimmäisen harvinainen silitys ja viikkaus) sijoitetaan kokonaan kodinhoitohuoneeseen
- myös vaatteiden korjaus tullaan tekemään kodinhoitohuoneessa (jos niitä ei siis kiikuteta äidilleni, eli ehkä noin yhtenä kertana tuhannesta. Hyvä varata tällekin kerran kolmessa vuodessa tapahtuvalle ihmeelle oma tilansa)
- lakanat ja pyyhkeet säilytetään kodinhoitohuoneessa
- KHH:ta tulee löytyä säilytystilaa myös: lamppujen polttimoille, lahjapapereille ja -naruille, teipeille, arkifiksaustyökaluille, jatkojohdoille, kynttilöille, taskulampuille, käsityövälineille, ompelukoneelle, silitysraudalle ja laudalle, kastelukannulle ja kukkien lannoitteille, pattereille, kenkien huoltovälineille, siivousvälineille ja kaikelle sille mitä tarvitsee usein (loput työkalut järjestetään ulkovarastoon ja toimistotarvikkeet työhuoneeseen)

Hyvin mahtuu.

Kodinhoitohuoneen pohja on L-mallinen ja aika rikkonainen useine ovineen.
Toiminnot kuitenkin jakautuvat aika järkevästi.
Iso käytävä on kulkemista varten ja siitä mennään niin keittiöön, vessaan, saunan pesuhuoneeseen kuin uloskin. Kulkukäytävän vieressä on syvennys kurasyöpölle ja tämän yllä on vielä tilaa pyykkäysaltaalle sekä oskarinoksille. Nurkkauksessa voi siis hyvin pestä kurasempiakin puutarhakamppeita ja saappaita, sekä kuivattaa niitä. Koko nurkkaus laatoitetaan ja vieressä olevan vaatekaapinkin seinä suojataan vedeltä, jotta voi rauhassa lutrata. Kaapissa voi säilyttää arkiulkokamppeita ja kumppareita. Kuratilaa vastapäätä on liukuovi pesuhuoneeseen ja oven viereen tulee ehkä jokin penkki, jolle voi vaatteensa laskea saunaan mennessään. Vessan oven viereen, todennäköisesti sen penkin päälle, tulee paljon talotekniikkaa, josta voi säätää ja vääntää niin musaa, kiuasta kuin lämpöjäkin.

Itse KHH tulee isoon syvennykseen. Toisille on tärkeää, että kodinhoitohuoneen läpi ei kuljeta ja sotkut eivät näy kaikkialle. Me taas halusimme kodarin mahdollisimman keskelle arkipäivän toimintoja, ihan saunan ja keittiön viereen. Myös ulos kulkeminen oli tärkeää, jotta pihalta pääsee helposti pesulle ja pikaisesti vain hakemaan jotakin. Jossain kohtaa, jos roina ja sotku alkaa vaivaamaan, niin tuohon syvennyksen eteen voi harkita vaikka liukuovia. Mutta ainakin näin alkuunsa tämä on varmasti myös hyvä kannustin pitämään järjestystä yllä, varsinkin jos kaikelle on paikat valmiina.
Tätä tilaa lähellä on niin paljon vesipisteitä, että en halunnut itse nurkkaukseen lavuaaria, vaan korkeita kaappeja ja paljon laskutasoa. Tason alla on tyhjää tilaa, joten sitä voi käyttää myös työpöytänä niin pyykkien kuin paketoinnin kanssa.
Keittiön oven vieressä on siivous ja pyykkäyspuoli.

Heti keittiön oven vieressä olevaan kaappiin tulee siivousvälineet, josta ne saa äkkiä napattua. Emme halunneet keskuspölynimuria, joten kaapissa on tilaa ihan tavalliselle imurilla samoin kun silityslaudalle. Seuraavassa kaapissa on kolme isoa pyykkikoria, joista on helppo nostella pyykit viereiseen koneeseen. Avohyllyt jäävät leveän tason alle, jossa mahtuu hyvin viikkaamaan pyykit. Tason yläpuolelle on tulossa vielä tanko, johon voi ripustaa pyykkejä henkarissa niin kuivumaan kuin odottamaan silitystä.
Tilan toisella puolella säilytetään tavaraa.

Reunimmaiseen kaappiin tulee varmaankin tuhannen tavaran kaappi, jossa on niin kalupakkia, kuin vaihtolamppujakin ja kaikkea tärkeää. Kaksi muuta korkeaa kaappia ovat pyyhkeille ja lakanoille, tason alla olevaan kaappiin menee pöytäliinat ja tason päälle tulee avohyllyjä, joille voi laittaa vanhoja kunnon Ikean Kassett-laatikoita, joissa voi säilyttää vaikka ja mitä. Kodinhoitohuoneessa, jos missä, tulee paljon pölyä, joten suuriosa tavarasäilytyksestä on ovien takana ja laatikoissa. Toivottavasti nuo kaapit saadaan sumplittua niin, että ovat ihan kattoon saakka, jottei sinne päälle jäisi luksusmökkiä pölylle pesiä.

Millaisia ratkaisuja teillä on näille arjen tavaroille ja toiminnoille?6 kommenttia:

 1. Jos mä en nyt kummiskaan kerro että miten mä oon noi järjestänyt, koska mua alkaa masentaan :D mutta jos mä saan keskittyä tuohon ekaan tosi tosi tosi kivan näköiseen inspis kuvaan - ihan olin unohtanut ton verhon! Hyvä kun oot hillonnut sitä, ja hyvä kun osuit oikeaan paikkaan, oikeaan aikaan, se kun on tosi kiva!! Varsinkin sitten tuolla maalla, peltojen keskellä se on tosi hykerretys :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä tosi kaunis verhokangas! Valitettavasti tuota Hanna Kermanin Katve-kangasta ei enää valmisteta, varsinkin tuo petroli oli ihan mun suosikki. Toivottavasti tulee vielä joskus uustuotantoon. Mutta mulla on onneksi sitä ainakin 8 metriä, joten ehkä siitä riittää niin ruokahuoneeseen kuin kodariinkin. Tai täytyy katsoa, minne kaikkialle sitä sitten laittaakaan :)

   Poista
 2. Hyvältä näyttää suunnitelma! Kiva kun tuo kurapiste on ihan omissa oloissaan ja vieressä oleva kaappi on varmasti tosi kätevä kun niitä kumppareita ja ulkovaatteita sun muuta ei aina niin siistiä usein kertyy. Lisäksi tuo U:n muotoinen ratkaisu on mielestäni tosi toimiva. Hölmöläisenä huomasin itse vähän liian myöhään, että meidänkin kodinhoitohuoneeseen olisi sellaisen saanut, jos emme olisi laittaneet isoa ikkunaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyykin mennä kurkkiman teidän pohjasta se kodari kanssa :)
   Meille tuli muuten vähän vahingossa nuo pikkuikkunat, kun piti sitä keittiön järjestystä muuttaa ja sinne liesituulettimen takia ikkunat vaihtaa, niin laitettiin tuonne sitten samanlaiset, jotta julkisivu rytmittyy paremmin. Tykkään noista pienemmistä ikkunoista myös KHH:ssa, koska niillä voi nyt tuulettaa tilaa ja vähentää pyykkäyksen nostattamaa kosteutta. Musta on kiva, että on aukeavia ikkunoita.

   Poista
 3. Anteeksi, mä koin väsyneenä pienen naurunremahduksen: kalupakki! Vieläki hihityttää :D

  Teillä & meillä on hirmu samanlaiset ajatukset tuosta kodarista. Ja tuo sun lista tuolla alussa oli hyvä! Näytän sen miehelle (ja muillekin epäilijöille) jotka ei ymmärrä.. Sumplailin mm. yhtä laatikostoa, että minkä levynen siitä tehdään, että sinne mahtuu askartelukartongit, lahjapaperirullat jne. Mää halusin ne nimenomaan alas laatikostoon, että ne on sieltä helppo napata ja tarvittaessa lapsetkin ite yltää hakemaan omatoimisesti askartelujuttuja.. Kommentit oli: "Kyllä kait niille joku muuki paikka löytyy missä säilyttää!" Mun mielestä jos joka asiasta miettii nuin niin harmittaa jälkikäteen, ku tavaroille ei löydykään sopivaa tilaa ja paikkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri noin!

   Ne on sitten pieniä juttuja, mutta onpahan vain kiva, kun ei tartte pitää shampoopulloja suihkun lattialla ja kaikki tietävät missä patterit ovat tai juurikin ne lahjapaperirullat. Meille olen ajatellut ne rullat joko tuonne tason alle kaappeihin tai oikein pitkät ihan pystyyn vaan tuonne siivouskomeroon. Meillä on tällä hetkellä yhdessä kaapistossa sellainen "turha" kapea kolo, kun ei ole mennyt kaappien jako ihan tasan. Se on aivan paras kolo! Sinne mahtuu tikapuut, kaikki ne lahjapaperirullat ja silityslauta. Sellainen hieman houkuttaisi järjestää tuonnekin, erittäin kätevä.
   Ja ajattelin muuten tuota tavaralistaa kirjottaessa, että pitää sitten valmiissa kodarissa katsoa, että mitä kaikkea sinne on laitettukaan. Lista on aivan varmasti paljon pidempikin vielä :)

   Poista