keskiviikko 28. elokuuta 2013

Raspberry Pi ja sähköjen langaton ohjaus

Tässä on vähän aikaa ollut taukoa oikeista tekniikkapostauksista, joten tässä nyt vähän paivitystä.

Tein vähän proof of concept kokeiluja Raspberry Pi:llä W-waven ohjailuun Aeon Z-Stick USB -palikalla, ihan vaan varmistaakseeni, että voin ohjelmallisesti ohjata langattomia laitteita. Sen lisäksi olen hommannut Telldusin TellStickDuo USB-palikan, joilla voi ohjailla valtaosaa noista halvemmista 433.92MHz laitteista esim. Ikea kaukosäädin pistokkeita.

Tähän vähän linkkejä taustamateriaaleihin, jos ihmisiä kiinnostaa:

http://www.telldus.se/products/tellstick_duo
http://elinux.org/R-Pi_Tellstick_core
http://thomasloughlin.com/z-wave-controller-setup-on-my-raspberry-pi

Opensource automaatioprojekteja, näihin tutustaan paremmin kun talo on valmis ja ruvetaan lisäämään logiikkaa talon sähköihin: http://www.agocontrol.com/ vs http://majordomohome.com/ vs koodaan ihan itse oman ratkaisuni.

Ebaystä on tipahdellut kaikenlaisia hilavitkuttimia, poimittakoon tässä vaikka maininnan arvoiseksi, neljän euron dc stepdown levy, jossa on volttimittari sisään ja ulospäin. Sata painonappia 1.9e, joten 0.02e kappale, halpaa on.

Tässä vähän väliaika spoilerikuvia kolvaus-sessiostani (jossa onnistuin 340'C kolvilla polttamaan pari sormeanikin lahjakkaasti kun keskittyminen sattui hetkeksi herpaantumaan :-D). Kuvassa 14 kipaletta DC stepdown moduulia, jolla voi päätellä talon valojen tilat ja myös saada tieto valopistokkeiden nappien painamisesta. Tolla pääsee alkuun ja lopullisessa härpättimessä noita on noin 60 kipaletta vieri vieren. Läpinäkyvästä plexilasista (Englannin ebaysta) köyhdyin 5e/kpl.

Samoin olen tässä koodaillut GPIO tilakonetta BeagleBone Blackiin, nyt alkaa koodi olla siinä mallilla, että se osaa lukea valojen/nappien tilan 59:stä eri lähteestä. Joten hyvin riitää yksi laite lukemaan valojen tilat. Toisen laitteen joutuu tilaamaan vielä valojen ohjaamiseen. Mutta siltikin on kohtuu halpaa kun tommosen tietokoneen saa postitettuna suomeen alle viidelläkympillä.

Jossain vaiheessa on luvassa video-demo-postausta aiheessa, kunhan saan eri palikat juttelemaan lähiverkon yli toisilleen.

3 kommenttia:

  1. oletko tutustunut nethomeen www.nethome.nu
    itellä toi käytössä ja pelittää nexa moduulien kanssa loistavasti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä ole tutustunut, pitänee käydä tutustumassa....

      Poista
    2. Juu kannattaa ehdottomasti tutustua itellä nexan moduuleilla ja langattomilla 4 nappisilla painikkeilla ohjaillaan valaistusta ja onewire lämpö sensorit mittaa lämpödatat nethomeen myös
      täällä lisää juttua raspista + nethomesta. http://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php/79819-Kodin-automaatioratkaisut/page22

      Poista