maanantai 12. toukokuuta 2014

IP CCTV valvontakameraohjelmisto: Xeoma

Päätinpä tässä ottaa testailuun Xeoma valvontakamerasoftan (http://felenasoft.com/en/), koska tähän asti käyttämäni iSpy softalla on kaatuiluongelmia korkean kuorman alla.

Olen netistä hankkinut muutaman 3MB(2048 x 1536) ja 2MB(1920x1080) resoluutio kamerat. Ja korkea resoluution vuoksi noi tuppaa syömään CPU tehoja aikas paljon. Mutta onneksi kamerat tarjoaa myös matalaresoluution substreamia eri kanavassa, jolloin liikkeen tunnistuksen voi tehdä matalalla resoluutiolla, ja liikkeen talletuksen korkealla resoluutiolla.

Tässä on esimerkki screenshotti Xeomasta Linuxilla (löytyy myös Windows ja Mac -versiot) kahdella kameralla:
Eri kameroinen lisäily on helppoa. Sovelluksesta löytyy hyvät wizardit jotka automaattisesti scannaa kotiverkkosi ja lokaalit webcamera. Ja jos sinulla on vähän eksoottisempia kameroita, niin voi myös manuaalisesti syöttää http ja rtsp-streamien url:t ja salasanat.

Liikkeentunnistusalueet voi itse maalata per kamera (punaisella), ja johon voi määrittää, että mitä tehdään kun liike on tunnistettu (tallennetaan kovalevylle, sms hälytys (tukee esim seuraavia api rajapintoja: clickatell.com 2.72c/sms tai bulksms.com 3.75c/sms), uploadataan ftp serverille, lähetetään sähköpostia, ajetaan erilaisia komentoja, soitetaan äänihälytys yms). Samoin kielen voi valita suomeksi, jolloin jopa tumpelot ymmärtävät mitä tekevät.

Ohjelmistossa tuntuu olevan hyvin asetuksien säätömahdollisuuksia, joten se sopii melkein kaikkiin käyttötarkoituksiin. Ja ainakin toistaiseksi, se ei ole kaatunut vielä kertaakaan, joten on toistaiseksi ainakin stabiilimpi, kuin ilmainen opensource iSpy (joka on myös kohtuu hyvä, mutta valitettavasti se on kaatuilut minun käytössäni).

Asetuksissa voi myös säätää kuinka kauan liikkeentunnistustalletuksia säilytetään levyllä, voi valita minuuteista vuosiin, joten kovalevyn koosta riippuen voi valita kauanko talletukset säilyy tallessa.


Infrapunavalot näissä uusissa kameroissa tuntuu olevan hyvät. Yllä on esimerkkiscreenshot takaterassin kamerasta pilkkopimeällä.

Plussat:
+ Ensimmäinen valvontasofta, jonka olen löytänyt jossa liikkeentunnistus URL ja tallenus URL:n voi itse valita. Eli voi CPU ystävällisestä matalaresoluutionkuvasta tehdä liikkeentunnistuksen ja tunnistetun liikkeen tallentaa sitten HD muodossa parempitasoisesta URL:sta.
+ Hyvät automaatti wizardit jotka löytävät valtaosan kotiverkon kameroista automaattisesti, jolloin sinun ei tarvitse itse olla mikään valvontakameraguru.
+ Hyvät ja helppokäyttöiset plugin palikat, joilla voi ohjelmoida, että mitä tapahtuu missäkin tilanteessa.
+ 48 tunnin trial versiolla pystyt helposti testaamaan, että toimiiko laite sinun kameroiden kanssa yhteen.
+ Toimii Windows/Linux/Macissä, varsinkin Linux versio lämmittää minun mieltäni.

Miinukset:
- Omistajapohja on kyseenalainen, nykyisessä poliittisessa tilanteessa olisi hyvä boikotoita, joten tällä hetkellä on suosittele rekisteröimään tuotetta.
- Free versio on rajoitteinen. Rekisteröity version maksaa rahaa. Joten jos vertaa sitä ilmaisiin open source ilmaisohjelmistoihin kuten iSpy ja ZoneMiner, niin pikkuisen pistää syljettämään. Neljän kameran lisenssi 60$(45e) ja kahdeksan kameran 120$(90e), mutta toisaalta jos vastapainona saa toimivan valvontasysteemin, niin ei välttämättä ole paha asia. Open source puolen ohjelmistotkin kyllä kokoajan kehittyy paremmiksi (joten edelleen seuraan saako iSpy korjattua virheensä) ja Linux puolella Frigate kehittyy kokoajan.
- Ohjelma ei ole open sourcea.

Esimerkkikuva kolmella kameralla:

En tässä rupea esittelemään kaikkia tulevien kameroiden paikkoja, ettei varkailla ole liian helppoa pelkästään blogia lukemalla niitä kiertää. Mutta sanotaan nyt näin, että jos joku käy varkaissa, niin video siitä kyllä löytyy pilvessä tallessa. Ja tontin kulmalla on iso kyltti, että alueella on tallentava kemeravalvonta, niin on lakipykälätkin täytetty ilmoittamisvelvollisuudesta.

Onkos blogin lukijoilla kokemusta muista kamerasoftista joita itse suosittelisit? Itse olen ainakin toistaiseksi ollut tyytyväinen Xeomaan.

Nyt olen päivittänyt systeemini kahdeksan kameran lisenssiin, ja mukavasti tuntuu toimivan. Xeoman android clientti toimii jopa minun Jolla-puhelimessani, joten pystyn etänä seuraamaan kodin kaikkia kameroita puhelimesta käsin. Sanoin toimii hienosti seuranta Nexus7 tabletista yms.

19 kommenttia:

  1. Tää on toimiva valvontasofta http://www.synology.com/en-us/surveillance/index

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, varmaan on toimiva, on vaan vähän kallis makuuni, kun yhden kameran lisenssi on 50$ kipale, jolloin 8 kameraa olisi jo 270e + NASin hinta (170+e). Samalla hinnalla kun saa jo kahdeksan 1080p kameraa, niin mielummin valitsen edullisemman vaihtoehdon.

      Xeomassa kun vastaavasti hinta on 15$ per kamera (ja erikoistarjouksissa voi saada halvemmallakin).

      Poista
    2. Hei!
      Laittakaas ohjeet kuinka tuon systeemin saa toimimaan.
      Asensin ubuntu 11.4 32 Bit ja siihen ruon softan. kirveelläkään tuo Xeoma ei asennu , pakentihallinasta menee lävitse ja kuvake tulee työpydälle , käymään ei sitä saa.
      Olen kliksuttanut ja ottanut valikosta avaa. mutta ei käy. .
      Koneena on macbook 2008 joka on kunnossa , koska tohon tuo ohjelma meni ja lähti itsestään käymään
      löysi kaikki talon kamerat. Siinä oli vain se UUURI ONGELMÄ kun sähköposteja ei saa siitä millään lähtemään, ei lekallakaan. Googe lähkettää sähköpostiin ilmoituksen että turvalalisuus syistä etettiin , olitko se sinä ja vastaan että kyllä. siltikään ei sieltä pääse lävitse. Mitä tämä oikein on muksi google tuommoisia ilmoittelee, josomasta sähköpostistani lähetän itselleni, väliä on alle 10km.

      Raivostuttavaa. Piäisikö olla vuoden 2100 mallinen kone ja ohjelma kuun takapuolelta vai mikä mättää.
      Nuo vanhat koneet olisivat ihan omiaan tuohon tarkoitukseen.
      Tästä samasta syystä alun alkaen jouduin tähän hullunmyllyyn kun sighthound video lakkasi lähettämästä posteja. Mitä hiton väliä sillä on katsooko joku noita kuvia , hullumpi asia se on kun en isekkään niitä näe. Tämähän on pöyristyttävää jos tuo ongelma on koneen iästä kiinni.
      Jos koneen ikä on esteenä, niin meidän jälkeläisemme voisi tykätä myös jostain nykyajan vempaimesta jossa tarvitaan näitä raakaineita joita me ajamme kaatopaikoille ja sohlaamme saasteeseen koko planeetan. Jos tiedätte jotain asiasta niin kertokaa.


      Poista
  2. Mistä hommasit noi kamerat ja mihin hintaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ebaysta, kaksi 3megapikselin kameraa latviasta, 155e/kpl. Ja loput 2megaset 1080p kamerat sitten mistä sattuu ebaystä, taisi olla 47-55e hintahaarukasta posteineen suomeen (samalla hinnalla suomesta saa hädin tuskin 480p ulkokameroita). Näyttää ebaysta saavan ainakin neljä 1080p kameraa siihen hintaan mitä suomesta saa yhden. Ahniin, ja jos ei satu olemaan PoE vehkeitä kotona, niin noiden kylkeen sai 12V EU plug virtalähteen kolmella eurolla.

      Poista
  3. Muistathan laittaa tonttisi rajoille kyltit "Tontilla tallentava kameravalvonta", muuten kyseessä on laiton kameravalvonta. Voi olla jopa ettei oikeudessa voi käyttää laittomalla valvonnalla tallennettuja videoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, tuolla blogipostauksessa lukeekin, että olen näkyvän kyltin pistänyt tontille.

      Poista
  4. Hieno kirjoitus. Et pystyisi laittamaan linkkiä ebayhin noihin kameroihin jotka olet ostanut? Tulisi toimiviksi testatut kamerat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ebay linkit vanhenee aika nopeasti, mutta esim tän tyylisiä:

      720p
      http://www.ebay.co.uk/itm/131196291540
      http://www.ebay.ie/itm/201107020618

      1080p
      http://www.ebay.ie/itm/171288804982

      3Mpix (12.5fps ( 2048 x 1536 ))
      http://www.ebay.ie/itm/HIKVISION-3MP-IR-Mini-Outdoor-Colour-Bullet-CCTV-Camera-DS-2CD2032-I-/251395121617

      Poista
  5. Moro,
    Vieläkö tyytyväinen ohjelmistoon? onko ilmennyt puutteita tai kaatumisia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo edelleen tyytyväinen ohjelmistoon, 8 kameraa jo käytössä, ja harkitsen ensi vuonna vielä laajentaa neljällä lisenssillä.

      Päivityksiä on tullut tasaisin väliajoin, ja heidän helpdesk emaili yleensä vastaaa kysymyksiin aina saman päivän aikana. Esim. jonkun halppiskameran kanssa oli ongelmia urlin kanssa, mutta sekin saatiin toimimaan, ja seuraavassa softaversiossa se oli jo korjattu muillekin.

      Ei ole kaatuillut, en ainakaan muista, että olisi kertaakaan kaatunut. Ja hyvin toimii puhelimestakin streamien katselu.

      Poista
  6. Hei! Millaiset ovat tämän hetken kokemukset ohjelmasta? Käyttääkö kahdeksan tai useamman kameran tallennus ja käyttö kuinka paljon tietokoneen tehoa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tehonkäyttö riippuu kameroiden resoluutiosta, mutta joo hd kamerat syö prosaria, mulla on tossa 8 kameran masiinassa quad-core i7, jolla riittää teho noihin. Joten paljoa hitaampaa konetta en suosittele, paitsi jos käyttää vaan 1MP kameroita, niin sitten riittää hitaampikin kone.

      Poista
  7. Mutta eikös linux pyöri hieman helpommalla. core 2 win7 vei kyllä tehoja kahdella kameralla. muuten kyllä kätevä ohjelma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, Linux pyörii helpommalla. Ja nytten noiden uusimmat serverit pyörii vieläkin kevyemmin, kun osa dekoodauksesta on siirretty servereiltä clienteille.

      Poista
  8. Satuin seuraamaan tätä blogia enemmänkin. Olen käyttänyt valvontakameroihin Shinobia. Ilmainen ja varsin monipuolinen kamerasofta Linuxille. Toimii myös Dockerissa kokemukseni mukaan. https://github.com/ShinobiCCTV

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, pitää ottaa itsellenikin testiin.

      Poista
    2. Nopealle testauksella docker versiosta camera feedit oli mustana, ja natiivi install ninja scriptilla ubuntu 22.04:lla ei saanut 8080 portissa webbikäyttöliittymää pystyyn. Joten valitettavasti ei ollut plug and play, joten ei mennyt itsellä käyttöön.

      Poista