tiistai 9. helmikuuta 2016

Danfoss datakaapeli part II

Olinko jo aikaisemmassa postauksessa rakennellut noita datakaapeleita muutaman (http://omakotikotitalomme.blogspot.fi/2015/03/danfoss-lampopumpun-salaisuudet.html). Noissa Arduino Nanoissa on raudassa oikeasti vain yksi sarjaportti ja muut on emuloituja, joten jos haluaa useammalla laitteella yhtä aikaa pumppua lukea tai ohjata, niin saattaa joskus lukeminen vähän bugata. Joten päätin päivittää projektini käyttämään Arduino Mega2560:siä, koska niissä raudoissa on neljä sarjaporttia sisäänrakennettuna, joten data liikkuu paljon varmemmin.

Samoin noihin saa varsin mukavia muoviplexikotelointeja halvalla, joten hintakaan ei montaa euroa ole kalliimpi. Rakensin heti neljän sarjaportin version itselleni (jos joku muu haluaa vastaavan, niin porttien määrää voi tietenkin vähentää jollei ole tarvetta neljälle). Tässä kuvia rakentelun etenemisestä.

Samalla väänsin Raspberrylle imagen, jossa on esiasennettuna ThermIQ- ja taloLogger-softat, niin pystyn tarjomaan myös esiasennetun vaihtoehdon niille, joille Linuxin säätö ei ole niin tuttua tai niille, jotka haluavat säästää asentamiseen menevää aikaa :)

Kiinnitin Mega2650 kaksipuoleisella teipillä kiinni ja kuvasta huomaa myös miten custom kaapelini kiinnitetään Danfossiin, eli kaapelin ylin piuha on katkaistu / ei käytössä. Sarjaportteihin pistin kiinni mini-usb kaapelit jotka menee sitten Danfossin ulkopuolella odottavaan Rapsberryyn (jossa pyörii ThermIQ ja taloLogger webbikäyttöliittymät) ja Macciin, jossa mulla on Arduino yms kehitys/debug työkalut (voin lennossa päivittää koodia ilman, että tarvii ruveta irroittelemaan johtoja).

Vanhan mallisista kaapeleista hp on 40e (hyviä jos ajaa vain yhtä softaa eli ThermIQ tai talologger). Näistä uusista mega2560 pohjaisista (joista tosiaan voi kytkeä useamman usb sarjaportin ulos, ja jolla voi ajaa useampaa softaa yhtä aikaa) hp on 47e. Optioina 8GB esiasennetun Raspbian muistikorttti +6e, 220V->5V poweri (vain mega2560 pohjaisille, jos ei ole esim raspberryssä neljää usb tökkeliä) +5e.

lauantai 6. helmikuuta 2016

Tekniikkaa tipahtelee postista

Tällä kertaa ilmasilta maailmalta on tuonut taas uutta tekniikkahärpäkettä.

GL.Inet 6416A mini reititin, a 22e. Johon flashasin openwrt:n tilalle Pineapple Mark V:n.

Tämä pienokainen siis normaalisti on edullinen ja pieni wlan reititin mokkula. Siis sinällään jo ihan kätevä, mutta custom firmwaren flashauksen jälkeen siitä tulee näppärä tietoturvatyökalu, jolla voi tehdä security ja penetraatiotestausta tietoverkoille. Nykyään töissä puuhastelen erinäisten tietoturvaan liittyvien projektien kanssa, niin kotiharrastuksiinkin on vähän levinnyt tämmöisten vermeiden hankkiminen.

Ohessa hyviä tutoriaaleja Pineapplen käyttöön: https://scotthelme.co.uk/tag/wifi-pineapple/

Tässä on myös työn alla uudistettu versio Danfoss lämpöpumpun datakaapelista. Siitä on luvassa postaus lähiaikoina.