keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Kiukaan etäohjaus

Kiuashan on Harvian Kivi PI90E jossa sitten ulkoinen ohjauskeskus C150VKK. Tuota tuli aika pitkään internetistä selailtua ja tuon ohjauskeskuksen valitsin, kun se oli ainoa järkevä ohjauskeskus, jota voi ohjata matalajännitteellä (ja on hyvin dokumentoitu, että mitä mikäkin pinni tekee) ja samoin siinä löytyy viikko ajastimet, jos haluat saunan lämpimäksi aina tiettynä aikana. Voihan sitä suomessa joitakin muitakin malleja olla, mutta itse en löytänyt.

Mutta joo siis itse asiaan, ohjauskeskus hyväksyy ohjaussignaalit kiukaan päälle ja pois laittamiseen, ja samoin 24V merkkivalon pinneistä voi katsoa, että onko sauna päällä tai ei. Tässä speksit tarkemmin pinnikohtaisesti:


Varoituksen sanana sitten, että tuon matalajännitepinnirivin vasemmalla puolella ovat sitten noi 400V kolmivaihesähkösokeripalat, joten kannattaa olla vähän varovainen ettei sinne sörki asennusta tehdessä tai muuten pääsee Darwin awardseihin. Rakentelin tuota varten muutaman custom RJ45 kaapelin, että voi tuon ohjauksen viedä suoraan tekniseen tilaan, niin saa kodinhoitohuoneen seinän vähän siistimmäksi. Tässä välissä täytyy tunnustaa, ettei kaikki mennyt kun Strömsössä, kun porasin reikää kanteen Cat kaapelia varten, niin pora imaisi sisäänsä koko lämpötila-anturipiuhan poranterän ympäri aika moneen kertaan... :-]... onneksi oli piuhassa vähän löysää, niin pääsi tekemään uudet kytkennät :) (Muutama ärräpää kyllä ehti päästä suustani)

Minulla onkin kaapissa sadan metrin kela ylimääräistä Cat5 kaapelia ja taitaa olla myös joku 300+metriä ylimääräistä Cat7-kaapelia (jos joku tarvitsee Cat7:aa, niin voin edulliseen hintaan myydä sitä 0.5e/m).

Kaapelin teossa on kahta koulukuntaa, itse teen T-568B mallisia kaapeleita, noissahan on sininen- ja ruskea-kaapelipari käyttämättömänä. Eli tietokonekäyttössä vain puolet kaapeleista on käytössä. Ja toisella puolella voi tehdä omia säätöjä, kuten antaa virtaa laitteille tms. Minun tapauksessani liikutan vapaissa kaapelipareissa saunan etäohjaussignaalia (ohjaimen pinnit 11 ja 12) ja kiukaan status signaalia (ohjaimen pinnit 1 ja 2). Raspberry Pi:n puolella kun pinnit on 3.3V ja saunan laitteessa taisi olla 24V, niin erotin saunan ohjauksen simppelin alle kahden euron relayn taakse (http://www.ebay.com/itm/2-Channel-Relay-Module-Optocoupler-Expansion-Board-Single-chip-Control-3286-/201060117416), ja Rasperryllä ohjaan vaan alla olevaa kytkintä.

Pikkuisen jouduin myös koodaamaan minun GPIO c++ kirjastoani paremmaksi kun defaulttina se GPIO outputkin pisti low arvoon, jolloin Rasperry Pi:n sähkökatko/rebootti tilanteissa, se olisi laukaissut saunan päälle hetkeksi, joten lisäsin kirjastoon tuen pistää GPIO output suoraan high arvoon, jolloin sauna ei turhaan käynnisty rebooteissa. :)

Ja ohessa sitten lyhyt video, että miten homma pelittää. Käyttöliittymän grafiikat on tarkoitus koodata vasta joulukuussa, joten tässä vaiheessa vaan painetaan nappia demopalikkakäyttöliittymältä. Mutta siis Nexus7 tabletissa painetaan nappia, josta menee tieto langattomasti tcp/ip socketin yli Rasperry pi:lle, joka puolestaa kääntää relayn asentoa (yhdistää pinnit 11 ja 12), jolloin sauna käynnistyy (OFF-teksti muuttuu nykylämpötilasta tavoitelämpötilaan). Ainiin ja ohjaus menee verkkokaapelin läpi controllerin oikasta alakulmasta sisään (jonka vielä pätkin vähän lyhyemmäksi piakkoin, videossa vielä vähän löysää).






tiistai 17. kesäkuuta 2014

Lisää tietotekniikkaostoksia... oma Pilvi.

Vaikka varastossani onkin iso 20 levyn unraid räkkiserveri, ja vaikka datat on turvassa levyn rikkoontumista vastaan, niin tulipaloa vastaan turva on puutteellinen. Joten päätin sitten hankkia oman pilvipalvelun, tuon raid serverin rinnalle. Pilvipalvelut on yleensä kalliita ja niissä on kuukausimaksu. Mutta lopulta löysin Filetransporter palvelun jolla 99$ kertasijoituksella saa 4TB saakka kuukausimaksutonta pilvipalvelua. Joten hankin sitten Transporter Syncin ja siihen rinnalle 4TB USB3 levyn.

http://www.filetransporter.com/products/transporter-sync/

Nyt on turvassa kaikki tärkeät valokuvat yms tiedostot joiden menetys voisi harmittaa. Ja pilvisynkka toimii hienosti eri koneiden välillä. Transporter sync ja 4TB levy taisi olla yhteishintaan n. 250e kotiintoimitettuna. Mielestäni halpa hinta siitä ärsytyksestä, jonka voisi saada jos vaikka kaikki digikuvat tuhoituisi viimeiseltä 15 vuodelta. Samoin siirtyy tiedostot näppärästi koti ja työkoneiden välillä yms.

Sen lisäksi hankin serverihuoneeseen UPS:n turvaamaan koneistoa sähkökatkoksia ja ukkosta vastaan. 2200VA antaa hyvin usean minuutin suojan sähkökatkojen varalle serverihuoneen koneille. 179e kotiinkuljetettuna.

http://www.powerwalker.com/datasheet/Line-Interactive/PowerWalker%20VI%202200.pdf

Seuraavaksi olisi tarkoitus ruveta koodaamaan saunan etäohjausta...

sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

PM Kaluste

Vertailimme rakennusprojektimme alkuvaiheessa eri kalustetoimittajia ja ehkä hieman yllättäenkin paikallinen pienempi toimia oli ehdottomasti edullisin. Lisäksi tunsimme useammankin, joka oli kiintokalusteensa PM Kalusteen kautta hankkinut ja kaikki olivat erittäin tyytyväisiä niin laatuun, palveluun kuin hintaankin, joten valinta oli meillekin aika selvä.

PM Kaluste on siis Etelä-Pirkanmaalla Akaan Viialassa toimiva firma, josta sai kaikki kodin kiintokalusteet kerralla. Suosittelemme tätä firmaa aivan ehdottomasti. Meille tuli heiltä keittiön ja kodinhoitohuoneen kaapistot sisuksineen ja tasoineen (myös keittiön kivitasot), isot lattiasta melkein kattoon olevat peililiukuovikaapistot kolmeen makkariin ja eteiseen, vessojen kaapistot, valolipat ja tasoaltaat, kirjastoon akvaarion ympärille kaapistot ja hyllyköt, olkkariin build-in hyllykkö ja vaatehuoneen hyllyt ja tangot. Suunniteltavaa ja tilattavaa oli siis aikasta paljon.

Olen jo aikaisemminkin samaa kertonut, mutta PM Kalusteen palvelun taso oli kyllä todella ystävällistä, ammattitaitoista, kattavaa ja osaavaa. Suunnittelimme parin kerran aikana Hannun kanssa koko tilauksen. Hänellä oli järkeviä ja toimivia ehdotuksia niin keittiöön kuin akvaarion ympärillekin, josta oikein kellään ei ollut minkäänlaista mielikuvaa siinä kohdassa. Hannu sai äkkiä kiinni tyylistämme ja toiveistamme, joten oikeanlaiset ovet, tasot ja vetimet löytyivät yllättävän kivuttomasti. Kipuilin pitkään vessan ovien kanssa, että pitääkö ne nyt sitten olla viistotut vaiko sileät ja vaihdoin tätäkin moneen kertaan. Lopulta päädyin sileisiin ja vannotin Hannuakin, että vaikka yrittäisin niitä vielä vaihtaa, niin ei saa uskoa. Ovet ovat sileät ja ovat kyllä ehdottomasti oikea valinta.


Kalusteiden asentaminen aloitettiin vuodenvaihteessa ja kaikki sujui erittäin kivuttomasti. Hannun lisäksi asentamassa oli Marko apupoikineen ja oli kiva käydä talolla iltaisin katsomassa, kun sinne oli ilmestynyt valmista, joka näytti erittäin hyvälle. Isoja kokonaisuuksia suunnitellessa helposti unohtuu jotakin ja tulee hieman kisaväsymystäkin. Esimerkiksi vaatehuoneen kohdalla jo totesin, että laita jotenkin, tankoa olisi hyvä olla henkareille ja mahdollisimman paljon hyllyjä. Näillä pikkasen hepposilla ohjeilla vaatehuone tuli valmiiksi ja se on kyllä todella toimiva ja säilytystilaa riittää. On mukavaa, kun ihan kaikkeen ei tarvitse itse puuttua, ohjeistaa ja valvoa, ja siltikin tulee juuri sellaista, kun pitäisikin. Minä tykkään juuri tällaisesta palvelusta ja laadusta. Kalusteiden asentamisen jälkeen huomasimme, että olimme unohtaneet pariin kaappiin toivoa hyllyjä tms., tämäkään ei ollut ongelma ja puuttuvat osat saatiin parin viikon sisään paikalleen.

PM Kalusteen plussat ja miinukset

+ Paikallinen toimija.
+ Ei turhaa hötkyilyä, ilman ajanvarausta voi mennä liikkeeseen ja palvelua saa varmasti.
+ Osaava ammattilainen saa noviisin ideoista helposti kiinni, osaa neuvoa ja ehdotella, huomioi kaiken kaappien sisuksista ja eri tiloihin sopivista jaloista vetimien yhteensopivuuteen sekä kotelointiin saakka.
+ Tarjous sekä tarjouskuvat olivat selkeät, informatiiviset ja kattavat.
+ Viestintä sujui hyvin, niin sähköpostilla, puhelimella, tekstarein kun naamatustekin, ehdottomasti parhaiten koko tässä meidän taloprojektissa.
+ Mieltänsä sai muuttaa ja monta kertaa :)
+ Myös epämääräisiin tiloihin, kuten akvaarion ympärille, tuli hyvät kalusteratkaisut (muutama liike, jossa kävin tarjouksia pyytämässä, ei miettinyt tuohon tilaan mitään, kun se tuntui kuulemma niin vaikealta).
+ Valmista tuli vauhdilla ja myös asentajat olivat erittäin asiantuntevia ja ystävällisiä asiakaspalvelijoita (tämäkään ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys).
+ Kalusteet ovat siistejä, edullisia ja laadukkaita.

- .... ei tule kyllä mitään miinusta mieleen, vaikka kuinka yritän keksiä. 

Suosittelemme, vahvasti.